Enneagram

De negen types van het Enneagram kort toegelicht

 

Type 1: De Perfectionist

Voor de Perfectionist kan het altijd beter. Ze zijn principieel en idealistisch en houden er hoge normen en waarden op na. Ze zijn kritisch naar zichzelf en naar anderen. Ze zijn bang om fouten te maken. Enen zijn zeer goed georganiseerd, ordelijk en hebben een enorme inzet. Ze onderdrukken hun woede die er soms ineens uitkomt. Ze hechten veel waarde aan regels en aan structuren.

 

Type 2: De Helper/ De Gever

De Tweeën zijn gericht op het helpen van anderen. Ze zijn gezellig, oprecht en warm. Ze zijn erg op de ander gericht en weten wat die ander nodig heeft maar hebben te weinig oog voor hun eigen behoefte. Ze hebben zelf moeite met ontvangen en het stellen van grenzen aan de eigen behulpzaamheid. Tweeën kunnen goed ondersteunen, organiseren en zijn productief. Ze kunnen een goede sfeer creëren tussen mensen en in groepen.

 

Type 3: De Winnaar/ De Succesvolle Werker

De Winnaar is enthousiast en zelfverzekerd. Ze zijn ambitieus, hardwerkend, hebben veel energie en hechten aan status. Ze kunnen de indruk wekken productiever te zijn dan ze eigenlijk zijn. Het zijn de workaholics die zich zeer competitief opstellen. Ze passen hun imago aan de situatie aan. Ze kunnen goed leidinggeven, verliezen nooit het doel uit het oog en willen altijd winnen.

 

Type 4: De Romanticus

De Romanticus is zeer gevoelig, uiterst creatief en zelfbewust. Ze zijn emotioneel, eerlijk en intuïtief. Ze willen graag de dingen anders doen, op hun eigen manier. Hun visie en ideeën worden zeer gewaardeerd. Vieren beschikken over een grote dosis zelfkennis en eigenwaarde. Vieren zijn onderhevig aan stemmingen. Het gaat op en neer. Ze kunnen zich minderwaardig en kwetsbaar voelen. Ze zijn in ieder geval uniek en willen niet gewoon zijn.

 

Type 5: De Waarnemer/ De Observator

Vijven zijn alert, hebben inzicht en bovenal overzicht. Ze zijn de waarnemers die zichzelf kunnen isoleren om de zaak van alle kanten te bekijken en dan vervolgens met een haarscherpe analyse naar voren te komen. Ze houden emotioneel afstand en schermen hun privéleven af. Vijven beschikken over veel informatie, zijn theoretisch onderlegd en objectief. Ze kunnen overkomen als intellectueel arrogant. Ze zijn rustig, analytisch en competent. Het zijn strategische denkers.

 

Type 6: De Loyalist

De Loyalist is plichtsgetrouw en wordt geplaagd door twijfels. Ze zijn toegewijd, gericht op zekerheid, betrouwbaar en verantwoordelijk. Zessen zijn harde werkers. Ze zijn eerlijk, hebben goed inzicht en kunnen goed organiseren. Ze hebben problemen met hun zelfvertrouwen en hebben bevestiging nodig. Ze zijn vaak te voorzichtig en enigszins angstig. Zessen zijn gezellig en hechten veel waarde aan betrouwbare vrienden en collega's.

 

Type 7: De Levensgenieter/ De Avonturier

Zevens zijn productief, druk, optimistisch en spontaan. Ze willen altijd alle mogelijkheden openhouden en vinden het leuk om veel nieuwe dingen te bedenken en te ervaren. Ze zijn gek op uitdagingen en zien weinig problemen, wel oplossingen. Ze zijn praktisch, maar hebben niet veel discipline. Het zijn uitstellers van zaken die niet leuk zijn om te doen. Ze beschikken over een aanstekelijk enthousiasme waarmee ze hun omgeving kunnen motiveren. Zevens zijn gezellig, leuk en charmant, maar hun impulsiviteit kan hen weleens in de problemen brengen.

 

Type 8: De Baas/ De Leider

Achten zijn krachtig, sterk, dominant en vol zelfvertrouwen. Ze nemen het voortouw, zijn vechtlustig en hebben respect voor tegenstanders die hen durven weerstaan. Ze beschermen graag anderen, maar hebben een hekel aan zwakte. Ze willen controle over de situatie en als ze dat niet krijgen, worden ze confronterend en intimiderend. Achten houden van directe communicatie en gaan ervan uit dat anderen zich net zo gedragen. Ze hebben een klein hartje maar zorgen ervoor dat anderen niet te dichtbij komen.

 

Type 9: De Bemiddelaar

De bemiddelaar is iemand van de compromissen: luistert naar de standpunten van anderen en streeft overeenstemming na. Negens hebben een hekel aan conflicten en ruzies. Ze zijn makkelijk, stabiel en wekken vertrouwen. Het zijn vredestichters, maar ze kunnen zelf moeilijk kiezen of ze ja of nee zullen zeggen. Ze zijn begripvol en hebben tijd nodig om iets klaar te krijgen. Ze kunnen weleens koppig zijn. Ze brengen graag mensen bij elkaar om een conflict uit te praten, maar verdoven zichzelf als er echte problemen in hun eigen leven zijn. Ze zijn erg gesteld op harmonie en collegialiteit; ze kunnen een neutrale en veilige sfeer scheppen.

 

De negen types in unieke filmpjes

Speciaal voor het Enneagram heeft Van Rees Training & Coaching uniek trainingsmateriaal ontwikkeld. Met medewerking van negen bekende professionele acteurs, actrices en cabaretiers zijn er van alle negen Enneagramtypen filmpjes gemaakt. Een korte impressie is hieronder te zien.

 

Bekijk de video op YouTube

Beelden werken veel sterker dan welk verhaal dan ook en deze opnamen geeft de verschillen tussen de Enneagramtypen op humoristische en duidelijke wijze weer!

 

Terug naar Enneagram